fallback

Първата жена астронавт на МКС ще бъде италианка

19.11.2014 | 12:33 Автор: Мартина Ганчева

В края на ноември астронавтите на борда на Международната Космическа Станция ще могат да си приготвят истинско еспресо. Кафе-машината, създадена специално с  тази цел е, ще им бъде доставена лично от италианката Саманта Кристофоретти. Тя ще бъде и първата жена астронавт на Международната Космическа Станция.

На 24 ноември Саманта Кристофоретти  ще полети от Байконур на борда руски космически кораб „Союз“. Мисията на Саманта на Международната Космическа Станция ще продължи 7 месеца. Италианката ще си партнира с 6 души от различни държави.

Базовата подготовка на Кристофоретти завърши още през 2010г. Оттогава досега италианката се обучава по програма за космическа роботехника и преминава подготовка за излизане в открития космос. Броени дни преди старта на отговорната задача Саманта споделя: "За нас астронавтите  най-важни са експериментите. Експериментите с човешката физиология"

На Земята Саманта Кристофорети е капитан от италианските ВВС и опит в пилотирането на 5 самолета. Говори перфектно четири езика - немски, английски, френски и руски. В момента тя е единствената представителка на нежния пол на Стария континент, която си изкарва хляба като космонавт. Съкровената мечта на Саманта е да бъде първата жена, стъпила на Луната.

 

fallback
Още от Свят
fallback