fallback

Сенатът на САЩ отказа да сложи край на масовото подслушване

19.11.2014 | 12:28 Автор: Мартина Ганчева

Сенатът на САЩ блокира законопроект, който би сложил край на масовото подслушване на телефони от Агенцията за национална сигурност.Законопроектът беше подкрепен от демократи и консервативни републиканци, загрижени за личния живот на американците. Те обаче не осигуриха необходимите за прокарването на проекта 60 гласа. Според противниците му, от него биха се ползвали враговете на САЩ, включително джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Това е първата законодателна мярка, обсъждана от Сената във връзка с разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Според съдебната система на САЩ американските спецслужби имат нужда от съдебно разрешение само за наблюдение на американски граждани. Това не е първият пък, когато противоречието между интересите на националната сигурност и човешките права предизвика разгорещени дебати при обсъждането на законопроекта. 

Някои законодатели - както демократи, така и републиканци  се опасяват, че при подслушването на телефонните разговори и преглеждането на електронната поща на чужденците може да бъде нарушено правото на неприкосновеност на частния живот и на самите американци.

 

fallback
Още от Свят
fallback