Какво означава завоят надясно в британската политика

Bloomberg с репортаж за популярността на британската UKIP и какво би могла да означава тя за британската икономика и ЕС

19.11.2014 | 12:19 Редактор: Виктория Крумова
Какво означава завоят надясно в британската политика

Том Макензи, Bloomberg: Нито една захарна обвивка не може да скрие факта, че основните политически партии във Великобритания, както и много от колегите им в Европа, са изгубили популярността си.

Джон Болдокс, собственик на магазин: В момента Tорите имат 23%, UKIP – 32%, лейбъристите – 12%.

Том Макензи, Bloomberg: Собственикът на магазин за бонбони Джон Болдокс провежда гласуване сред клиентите, което повтори официалните прогнози. Зашеметяваща победа за Партията на независимостта на Обединеното кралство, или UKIP, в този очарователен град.

Популярността  на UKIP превърна частичните избори от нещо незначително в електоралния календар в ожесточена политическа битка. В един град, където епичните битки не са нещо ново.

Тази конкретна битка беше инициирана от Марк Реклес, когато местният политик напусна Консервативната партия.

Още по темата

Марк Реклес, кандидат на UKIP: Трябва да бъдем независима страна, но вярвам, че трябва да реформираме политическата си система, да се справим с дефицита и да спазим обещанията си. Не мисля, че Дейвид Камерън го направи.

Том Макензи, Bloomberg: Управляващите консерватори разчитаха на растяща икономика и намаляваща безработица, за да задържат избирателите си. Но антиимиграционната и евроскептичната политика на UKIP намират подкрепа в електорат, който е разочарован от статуквото.

Победата може да приближи UKIP до ролята на балансьор във властта в изборите догодина и да повиши шанса Великобритания да излезе от Европейския съюз.

Това е сценарий, който според много бизнес лидери ще бъде катастрофа за британската икономика и за Европейския съюз.

Надяват се, че сегашната любов към UKIP ще се разтопи до май 2015г.