fallback

Испанският парламент е за палестинска държава, но в съгласие с Израел

19.11.2014 | 08:38 Автор: Мартина Ганчева

Долната камара на испанския парламент прие документ, с който призовава правителството на страната да признае съществуването на палестинска държава, но не едностранно и безусловно. Препоръката на депутатите има символичен характер и не носи законодателни последици.

Инициативата за приемането на документа беше предприета от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия. Към нея се присъединиха управляващата Народна партия и депутати от други политически сили. Всяка от партиите направи свои поправки в текста, а окончателният вид на документа беше приет с консенсус. Според Народната партия властите в Мадрид може да признаят Палестина, но само при гаранции за мирно съществуване с Израел. „Правата на гражданите и стабилността в региона трябва да бъдат уважени“, се казва още в позицията на политическата сила. 

Вчера министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо заяви, че „изтича времето” за решаване на палестински-израелския конфликт и призова ЕС да изготви общ подход за признаването на Палестина за държава. „Нещо трябва да се направи бързо или решаването на въпроса за две държави ще стане физически невъзможен”, каза испанският министър.

 

fallback
Още от Свят
fallback