Путин попадна сред терористи в класация на списание Foreign Policy

18.11.2014 | 14:38 Редактор: Теодора Георгиева
Путин попадна сред терористи  в класация на списание Foreign Policy

Руският президент Владимир Путин попадна в компанията на най-известните терористи в годишната класация на глобалните мислители. Тя се подготвя за шеста поредна година от американското списание Foreign Policy. Изданието включи руския държавник в категорията "Агитатори" с обяснението, че през тази година той е разяснявал "предназначението на Русия".

Според авторите на класацията за Путин понятието Русия не се определя от държавните граници, а от общата култура, език и история на руснаците. Съдбата на Русия е да ги обедини независимо от принципа за суверенитет на другите държави. Тази идеология се прилага и вътре в Русия - в защита на "руските ценности" се преследват политически противници, неправителствени организации и малцинства.

В категорията на Путин "Агитатори" попадат още бившият ръководител на Донецката народна република Александър Бородай и ръководителят на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Списъкът на списание Foreign Policy е разделен на 10 категории. В него място намират и други политици, като германският канцлер Ангела Меркел и индийският премиер Нарендра Моди.

Те обаче са в категорията "Хора, вземащи решения". Лидерът на Националния фронт на Франция Марин льо Пен попада в графата "Предизвикващите". Авторите коментират, че значителна част от имената са от Китай и Индия или от научни и технологични среди. Затова те са непознати или малко познати за масовата публика.