fallback

Путин апелира за безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Руският президент изрази силното си безпокойство относно нарастващия брой цивилни жертви

23.10.2023 | 22:12 Автор: Толя Стоянова

Президентът на Русия Владимир Путин призова за безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ в Ивицата Газа, подложена на израелски въздушни удари след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Призивът Путин отправи по време на телефонен разговор с президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

"Фундаменталната важност на бързото прекратяване на огъня, евакуирането на чуждите граждани от Ивицата Газа и безпрепятственият достъп на хуманитарна помощ до анклава бяха подчертани по време на телефонния разговор между двамата лидери", се казва в изявление на Кремъл, цитирано от "Франс прес".

Руският президент също така изрази силното си безпокойство относно нарастващия брой цивилни жертви във войната, противопоставяща Израел на "Хамас" от над две седмици в резултат на атаката на бойци на ислямисткото палестинско движение срещу израелската територия, предаде БТА.

Според Кремъл Путин и Лула са поискали и взимането на спешни и ефикасни мерки в рамките на ООН за намиране на изход от кризата. Призивът е отправен в момент, в който Бразилия е председател за този месец на Съвета за сигурност на ООН.

В последните дни Москва повтори на няколко пъти, че подкрепя решението с две държави на израело-палестинския конфликт.

По време на телефонния разговор Путин и Лула да Силва са говорили и за войната в Украйна и за сътрудничеството на двете им страни в рамките на Г-20 и БРИКС.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback