fallback

Ал Кайда в ислямския Магреб е взела френски и холандски заложници

18.11.2014 | 12:43 Автор: Теодора Георгиева

Терористичната групировка "Ал Кайда в ислямския Магреб" разпространи видео с френски и холандски заложници.

Властите в Париж потвърдиха автентичността му.

В изявление на френското правителство се казва, че президентът Франсоа Оланд е в постоянен контакт с властите на всички държави в северноафриканския регион и ще използва възможните форми на диалог, за да успее да издейства освобождаването на френския заложник.

Във видеото се виждат френският гражданин Серж Лазаревич и мъж, идентифициращ себе си като Жак Рижке, които молят правителствата си да проведат преговори за освобождаването им.

"Призовавам президента на Франция да направи всичко необходимо, за да ме освободят. Болен съм, страдам от високо кръвно налягане, имам проблеми с бъбреците. Чувствам, че животът ми е в опасност заради френската намеса в Ирак. Поздравявам семейството си и призовавам френския народ да окаже подкрепа за моето освобождаване, заявява френският заложник Серж Лазаревич.

"Аз съм от Холандия. Вече повече от 100 дни съм в плен.Физически и емоционално съм съкрушен. Изпращам призив към правителството. Ще държа правителството отговорно за ситуацията, в която съм. Призовавам за стриктни мерки и за бързо решение на проблема. Спомням си как американското правителство пусна петима талибани в замяна на освобождаването на един американски заложник", заявява холандският заложник Жак Рижке.

Френските власти потвърдиха автентичността на видеото с френския и холандския заложник. Холандското Министерство на външните работи заяви, че е запознато с видеото.

„Заради семейството на заложника няма да коментираме ситуацията”, заяви говорител на министерството.

Вчера френски прокурор заяви, че най-вероятно двама френски граждани са  участвали в обезглавяването на сирийски затворници.

Единият е 22-годишният Максим Ошар, заминал за Сирия през август 2013 година.

Миналата година срещу него започна разследване по подозрение, че е участвал в заговор за извършване на терористични актове срещу граждани, които са се борили с ислямисти.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е екзекутирала около 1500 души в Сирия за петте месеца откакто обяви създаването на "халифат", съобщават от сирийската Обсерватория за човешки права. Повечето жертви на ислямистите са цивилни.

 

fallback
Още от Свят
fallback