fallback

Руското МО се хвали с атаки със системи за залпов огън "Солнцепек" (+ВИДЕО)

Контролът и коригирането на поразяваните цели се извършва от екипажи на безпилотни летателни апарати

23.10.2023 | 11:36 Автор: Елеонора Танева

Екипажите на тежките реактивни системи за залпов огън ТОС-1A "Солнцепек" на руските въздушнодесантните войски използват най-новите системи, с които подкрепят десантно-щурмовите части в района на специалната военна операция в Украйна. Това съобщиха от руското Министерство на отбраната.

"Контролът и коригирането на поразяваните цели се извършва от екипажи на безпилотни летателни апарати, които предават резултатите от поразяването на командния пункт в реално време. Стрелбата се извършва с помощта на най-новите софтуерни системи за георефериране", се казва в изявлението на МО, цитирано от ТАСС.

Уточнява се, че такива системи се използват в Запорожко направление.

"Пехота до 10 души се прикри в землянки. В най-кратки срокове се преместихме на огнева позиция и атакувахме. Врагът няма шанс да излезе невредими от убежищата си", каза командирът на взвода с позивна "Пламък", цитиран от Министерството на отбраната.

ТОС-1А "Солнцепек" е огнехвъргачна система на танково шаси. Използва неуправляеми реактивни снаряди с калибър 220 mm за унищожаване на вражески личен състав, военна техника и укрепления с обемна експлозия. Пусковата установка може да побере до 24 снаряда, способни да покрият площ до 40 хиляди квадратни метра. м. Пълният залп отнема 6 секунди. Обсегът на стрелба е от 400 до 6000 м. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback