fallback

Властите в Хонконг разчистват барикадите

18.11.2014 | 12:27 Автор: Теодора Георгиева

Властите в Хонконг започнаха разчистването на барикадите в една от ключовите протестни зони в мегаполиса. Този път обаче демонстрантите не оказаха съпротива. Повечето от тях вече преместиха своите палатки в друга зона в района.

Десетки работници започнаха да разчистват барикадите, блокиращи централните части, след като местният върховен съд е издал разрешение за това, съобщава Би Би Си. Продемократичните протестиращи студенти заявиха, че няма да се съпротивляват на разчистването и са започнали да опаковат палатките си.

"Аз мисля, че е жалко правителството да се крие зад съда. Това е неуважение към съдебната институция. По този начин се нарушава репутацията на съда като се използва срещу хората, заяви протестиращ.

"Хората вече са показали много сдържаност и всички ние уважаваме решението на съда. Ние позволихме да махат металните заграждения", коментира протестиращ.

50 дни продължава протестът в азиатския мегаполис. Причината за общественото недоволство е настояването през 2017 година Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин. Властите в Китай предупреждават, че продемократичните протести ще навредят на икономиката на Хонконг.

 

fallback
Още от Свят
fallback