fallback

ЕС и ЕП не успяха да се споразумеят за бюджет 2015 г.

Енрико Дзанети: Не спечелихме надпреварата с времето

18.11.2014 | 12:05 Автор: Ирина Георгиева

Правителствата на ЕС и ЕП не успяха да постигнат споразумение за бюджет 2015г. до крайния срок - 17 ноември вечерта, предаде Deutsche Welle.

"Не спечелихме надпреварата с времето" - заяви италианският държавен секретар по икономическите въпроси Енрико Дзанети, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

След като не успяха да постигнат съгласие в срок, от Комисията трябва да опитат с нови преговори. Милиарди евро са заложени на карта, най-вече за разширяване на европейските програми в по-новите и слабо развити страни-членки, както и предназначени за земеделски производители, изследователи и студенти.

Въпреки че срещата на 17 ноември беше неуспешна, Дзанети е оптимист, че може да бъде постигнато споразумение. Той отбеляза, че преговорите им " позволиха да скъсят дистанцията между позициите им, което трябва да им позволи да продължат да преговарят на основата на ново предложение на ЕК."

Обмислените разходи от европейските правителства и по-щедрият ЕП трябва да постигнат споразумение за бюджет на стойност над 146 млрд. евро (над 182 млрд. долара) за 2015г., което е с 8% повече от миналата година.

fallback
Още от Свят
fallback