Израел арестува един от основателите на "Хамас", синът му нападна групировката

Хасан Юсеф е арестуван от израелските сили, прекарал е 24 години в израелски затвори

20.10.2023 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова
Израел арестува един от основателите на

Един от основателите на палестинското радикално движение "Хамас" Хасан Юсеф е арестуван от израелските военни на Западния бряг, съобщи CNN. Юсеф e арестуван "по подозрение, че е действал от името на "Хамас", са заявили от израелската агенция за сигурност Шин Бет пред CNN в петък. 

Юсеф е водеща палестинска политическа фигура, служи като официален говорител на Хамас на Западния бряг и заема място в Палестинския законодателен съвет.

CNN по-рано съобщи, че се смята, че Юсеф е сред повече от 60 членове на "Хамас", задържани от Израел при нападения в Западния бряг, окупираната от Израел палестинска територия, която все повече усеща въздействието на  боевете в Газа.

Юсеф е арестуван от израелските сили няколко пъти и е прекарал общо 24 години в израелски затвори по различни обвинения в подстрекателство, влизане в Йерусалим без разрешение и за това, че е член на "Хамас".

Той се появява редовно в международните медии, като тази седмица заяви пред канадското издание The Globe and Mail,  че "Хамас" е готова да освободи приблизително 200-те заложници, които държи, ако Израел се съгласи на 24-часово прекратяване на огъня, за да може хуманитарната помощ да достигне в Газа, припомня "Фокус".

Синът на Юсеф Мосаб Хасан Юсеф, който е шпионирал "Хамас" в полза на Израел, е заявил, че групировката "не се интересуват" от палестинците, те "използват палестинския народ като жив щит" и обвинява Иран за атаката на 7 октомври.

Снимка: БГНЕС