Неописуем кошмар след удара по болница в Газа, Израел отказа да поеме вината

Байдън иска да разбере от израелците какви са целите им през следващите дни

18.10.2023 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Рязка ескалация на напрежението в Близкия изток след ракетния удар по болница в Газа - с вече 800 цивилни жертви. Тел Авив обяви, че разполага с доказателства, че ударът е от ракета на групировката "Ислямски джихад", която не е достигнала целта си. 

"Хамас" и арабски държави обвиниха израелската армия. В знак на протест срещу бомбардировката Йордания отмени срещите на Джо Байдън с арабските лидери, които бяха планирани да се проведат днес след пристигането му в Израел. Световната общност остро осъди загубата на човешки животи.

Ситуацията в болницата Ал Ахли беше описана като "несравнима и неописуема" от палестинското министерство на здравеопазването в Газа. Лекарите извършват операции на земята и в коридорите, а някои от тях без анестезия, казаха от министерството. От израелската армия са категорични, че ракетата, причинила смъртта на стотици, е била изстреляна от "Ислямски джихад". 

Около 450 ракети, изстреляни от Газа, са се разпаднали и са паднали в ивицата през последните 11 дни. "Ислямски джихад" отрича отговорност. Американският президент Джо Байдън пристигна в Израел за среща с израелски ръководители. 

Очаква се той да зададе "трудни въпроси", по думите на неговия говорител Джон Кърби. Байдън иска да разбере от израелците какви са целите им през следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС