fallback

Путин в изолация на срещата на Г-20

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

17.11.2014 | 14:20 Автор: Георги Стоянов

Хладно посрещане през уикенда Райън. Какъв е дневният ред днес, какво ще се случи сега?

Райън Чилкот: Може ли да преразкажа какво се случи този уикенд, защо беше безпрецедентно?

Трудно е да си представим по-хладни отношения между руския президент и останалите лидери на страните от Г-20.

Не знам, което беше по-лошо. Дейвид Камерън, британският премиер, който се подигра с руския президент, шегувайки се, че не е докарал военни кораби със себе си и че не се притеснява за сигурността си, така че руският президент също може да не се притеснява, канадският премиер, който се обърна към Путин с думите: Предполагам, че ще се ръкуваме за официалната снимка, но ти трябва да се разкараш от Украйна или пък самият Владимир Путин, който реши да си тръгне по-рано и заяви пред всички:

Владимир Путин, президент на Руската федерация: Полетът от тук до Владивосток е 9 часа и след това още 9 часа от Владивосток до Москва, така че трябва да се прибера защото в понеделник съм на работа. Трябват ми поне 4 - 5 часа сън. Говорих с Тони Абът и му обясних това. И той ми отговори с разбиране. Мисля, че работата ни е приключена, при това успешно.

Райън Чилкот: Тези, които следят подобни събития си спомнят, че когато отиде в Милано за последната среща, той остана цялата нощ, за да се види с Берлускони, поспа няколко часа и след това води разговори цял ден.

Това обаче е минало. Вие попитахте за санкциите. Те са на масата днес. Те ще бъдат обсъдени и вероятно ще бъдат одобрени от външните министри в Брюксел.

Доста вероятно е, но все пак това е Европейският съюз и човек никога не знае. Понякога нещата не се случват.

Очакваме още персонални санкции, тоест разширяване на списъка с лица, на които е наложена забрана за пътуване и чийто активи са замразени.

Ако има някакви нови икономически санкции, изглежда, че те ще трябва да изчакат до 18 декември.

Тогава се събират лидерите на страните от ЕС. Чухме много от тях да казват през седмицата, че санкциите, които вече са наложени на Русия, имат драматичен ефект върху икономиката й.

Германският икономически министър заяви, че в дългосрочен план руският президент в никакъв случай не може да издържи.

Така че изглежда, че има известно колебание по отношение на идеята за допълнителни мерки точно сега. Те обаче ще имат нова възможност през декември.

Разбира се, центърът на конфликта около Владимир Путин е Украйна. Украинският президент обяви определени мерки, които е предприел в банковия сектор. Кажи ни за какво става въпрос?

Райън Чилкот: Да, новината наистина е важна и вероятно не е получила необходимото внимание.

Още по темата

През почивните дни украинският президент отмени декрет, който даваше на региона специален статут.

Той също така нареди на държавните компании да се изтеглят от там и забрани на банките да плащат пари и да предоставят банкови услуги на милионите жители на въпросните територии.

На практика това е замразен конфликт. Регионът няма да получава повече пари от Киев.

Порошенко казва на руския президент, искаш тази територия? Твоя е, но сега ще трябва да плащаш за нея.

На пресконференция точно след срещата руският президент определи решението на украинския президент като абсурдно и каза, че ще му се обади, за да го обсъдят.

 

fallback
Още от Свят
fallback