fallback

Вътрешният министър на Португалия подаде оставка заради корупция

Мигел Маседу се оттегли от поста заради схема за издаване на визи за китайски инвеститори

17.11.2014 | 13:59 Автор: Лъчезар Вълев

Вътрешният министър на Португалия Мигел Маседу подаде оставка заради съмнения за участие в корупционна схема, при издаването на визи за страната. Документите са били издавани преференциално на граждани на страни извън Европейския съюз заради техните инвестиции в местни недвижими имоти. Според официални данни, програмата е донесла на държавния бюджет от над един милиард евро приходи, дошли главно от китайски инвеститори.

Според представители на опозицията издаването на т.нар. "златни визи" насърчават корупцията и отваря пътя за страната за богати представители от престъпния свят. От правителството твърдят, че това е невъзможно, тъй като кандидатите за визи са проверявани в съответствие със стандартите на Евросъюза. Вътрешният министър Мигел Маседо заяви, че избухналият скандал удря по репутацията му, въпреки факта, че той лично няма никаква връзка с нарушенията на антикорупционното законодателство.

Разследването на случая е започнало в края на 2012 г., точно в разгара на икономиеческата криза в страната. Тогава бяха арестувани седем високопоставени служители, включително ръководителя на Националната служба за имиграцията.

 

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback