Палестинци в Газа: Израел удря там, където нареди на цивилни да се евакуират

Олаф Шолц предупреди "Хизбула" и Иран да не се месят в конфликта

17.10.2023 | 12:05 Редактор:
Палестинци в Газа: Израел удря там, където нареди на цивилни да се евакуират
Палестинци в Газа: Израел удря там, където нареди на цивилни да се евакуират

Палестинците в Газа съобщиха за масиран обстрел в района на южните градове Хан Юнис и Рафах, където Израел нареди на мирното население да потърси убежище, предаде Асошиейтед прес.

Израелски бомби са ударили зони западно и югоизточно от Хан Юнис и западно от Рафах. Хиляди хора, опитващи да избягат от Газа, са се събрали в Рафах, където е разположен единственият граничен пункт между палестинския анклав и Египет, предаде БТА.

На този фон международни посредници правят усилени опити за договаряне на споразумение, което да позволи в Газа да влезе хуманитарната помощ, а бежанците с чуждестранни паспорти да напуснат анклава.

Най-малко 49 палестинци са загинали при израелски удар, поразил домове снощи в Хан Юнис и Рафах, съобщи министерството на вътрешните работи в Газа.

Германският канцлер Олаф Шолц призова да не се допуска по-нататъшно изостряне на обстановката в Близкия изток и предупреди "Хизбула" и Иран да не се намесват в конфликта между Израел и "Хамас".

"Изрично предупреждавам "Хизбула" и Иран да не се месят в конфликта", каза канцлерът на пресконференция след среща с йорданския крал Абдула Втори в Берлин.

Монархът на хашемитското кралство от своя страна предупреди да не се правят никакви опити палестинските бежанци да бъдат изтласквани към Египет и Йордания и добави, че въпросът с хуманитарната обстановка трябва да бъде решен в пределите на Газа и Западния бряг.

"Това е червена линия, защото мисля, че това е планът на някои от обичайните заподозрени - да опитат да създадат свършен факт на терена. Никакви бежанци в Йордания, никакви бежанци в Египет", каза крал Абдула след същата, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БГНЕС