Путин: Украйна има бъдеще само при федерализация

17.11.2014 | 12:27 Редактор: Теодора Георгиева
Путин: Украйна има бъдеще само при федерализация

Украйна има бъдеще само при федерализация. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин в интервю за германската телевизия ARD. Той предложи на западните страни да вървят в една посока за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че Украйна е сложна държава не само по етническия състав, но и по процеса на създаването в сегашния й вид. Той призна, че по въпросите за осигуряване на сигурността, подходите на лидерите на Русия и Германия не винаги съвпадат.

„Ясно е, че Москва и Берлин искат ситуацията да бъде регулирана. Ще се стремим споразумението от Минск да бъде изпълнявано. През последните 10-15 години беше поставена добра основа за развитието на отношенията между Русия и Германия и ще бъде жалко тя да бъде загубена, подчерта Путин.

По думите му договореностите от Минск не се спазват напълно. Според руския държавен глава разширяването на НАТО и приближаването му към границите на Русия, променя геополитиката.

"Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Базите на НАТО и американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници", коментира Путин.

Той определи като неадекватна реакцията на Запада по отношение на присъединяването на Крим, тъй като Москва е действала според прецедента с Косово.