fallback

Наводненията в Италия са причинили щети за над 1 млрд. евро

17.11.2014 | 12:21 Автор: Теодора Георгиева

Поройните дъждове и наводненията в италианската област Лигурия са причинили щети за над един милиард евро. През последния месец лошото време отне живота на девет души. Синоптиците предупреждават, че валежите в Северна Италия ще продължат още няколко дни.

В сумата от над един милиард евро се включват загубите на предприемачи, търговци, собственици на заведения, както и държавните структури, коментират властите. Силните дъждове в Лигурия продължават вече месец, както и страховете от повторение на опустошителните наводнения през 2011 година.

Всички граждани са предупредени да не излизат от домовете си и да не пътуват. Пътната обстановка на места е изключително опасна.

Разрушени са участъци от първокласни пътища, има сигнали за паднали мостове и много опасни свлачища. Италия е по-уязвима по отношение на свлачищата заради нестабилният планински пейзаж, незаконните строителни дейности, изоставени земеделски земи и лошата инфраструктура. От Министерството на околната среда обещават да предприемат мерки за прекратяване на незаконното строителство, което продължава десетилетия.

Освен в Италия поройните дъждове причиниха щети за милиони и в Швейцария. Властите съобщиха за две жени, които са загинали при свлачище, ударило жилищна сграда край Лугано от швейцарската страна на границата.

 

fallback
Още от Свят
fallback