fallback

Хляб има само за децата: Неописуем е ужасът от двете страни на Ивицата Газа

Израел поема разходите по евакуацията, но никой не е длъжен да напуска дома си

16.10.2023 | 11:55 Автор: Тодор Петров

Стотици хиляди хора са избягали от северната част на Ивицата Газа, след като израелската армия започна да атакува "Хамас".

Десетки хора чакат на опашка пред пекарна в Хан Юнис - град в южната част на ивицата Газа. Всички размахват банкноти в опит да получат хляб от пекаря. Ум Абдула Абу Ризик има късмет - успява да си купи хляб. Той обаче далеч не е достатъчен, разказва ARD в репортаж от Газа.

"Това е трагедия. Приютил съм седем семейства, които останаха без дом, в своята къща. Редя се на опашка тук от седем сутринта. Това не е достатъчно", споделя мъжът.

Той разказва, че хлябът е всъщност само за децата. Възрастните не могат да си позволят да ядат нищо в момента.

На около 30 километра от Хан Юнис се намира израелският град Сдерот. В непосредствена близост до Ивицата Газа хората в южен Израел са подложени на ракетен обстрел от дни. Една от ракетите на "Хамас" успява да порази цел в Сдерот. Израел съветва жителите на региона да потърсят безопасно място.

Йосин Едри споделя с германската медия, че животът му е много труден в последните дни. 

"Децата са травматизирани. Не могат да спят", казва мъжът, преди да се качи в един от автобусите, които трябва да евакуират хората от Сдерот към други части на Израел. Държавата се грижи за разходите по евакуацията, но и никой не е длъжен да напуска дома си - това е само предложение от властите, пише DW.

Шимрит също е предпочела да избяга от Сдерот. Тя дърпа малък куфар на колелца зад себе си, а дъщеря ѝ държи плюшената си играчка. Майката споделя, че вече няколко години преживяват такива неща: "Децата ми не познават нищо друго. Но трябва да се справяме".

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback