Сложен ребус след изборите в Полша, Доналд Туск празнува второто място

Ние свалихме "Право и справедливост" от власт, заяви лидерът на "Гражданска коалиция"

16.10.2023 | 07:16 Редактор: Тодор Петров

Управляващият блок "Обединена десница" печели парламентарните избори в Полша с 36,8% от гласовете. Вотът е определян като най-важния след 1989 година.

Основният опозиционен блок - дясноцентриската либерална "Гражданска коалиция" на бившия премиер Доналд Туск, има 31,6% подкрепа. Това ще бъде първият случай в полската посткомунистическа история, когато една политическа формация успява да спечели три поредни вота. Но няма мнозинство.

Това означава, че ще се търси коалиционно правителство. Кабинет на малцинството също е вариант. Ярослав Качински, който е начело на управляващите, призна, че не е ясно дали партията ще има нов мандат. След изборите Доналд Туск пък обяви, че никога през живота си не е бил толкова щастлив от това второ място.

"Ние свалихме "Право и справедливост" от власт!", допълни Туск.

Пред държавната телевизия премиерът Матеуш Моравецки заяви, че управляващата в Полша партия "Право и справедливост" ще се опита да състави правителство, ако президентът възложи задачата на нея. Вотът протече при рекордна избирателна активност, която по данни на полската Централна избирателна комисия е била 57% към 17 часа в изборния ден.

Снимка: БГНЕС