fallback

Джихадисти обезглавиха американец и 15 сирийски войници

Групировката "Ислямска държава" разпространи 16-минутно видео с екзекуциите

16.11.2014 | 18:15 Автор: Лъчезар Вълев

Екстремистката групировка „Ислямска държава” съобщи, че е екзекутирала американският хуманитарен работник Питър Касиг, като предупреждение към Съединените щати. Джихадистите са разпространили видеозапис показващ маскиран екстремист, който твърди, че е обезглавил Касиг. 26 годишният доброволец Питър Касиг беше отвлечен през 2013 година в Сирия. В плен той прие исляма и смени името си на Абдул Рахман. Преди дни негови близки призоваха за освобождаването му по време на пресконференция в Северен Ливан. Заедно с бруталната екзекуция групировката разпространи и видеозапис, показващ едновременното обезглавяване на най-малко 15 мъже, представени като сирийски войници.

Записът е с дължина 16 минути и не показва акта на обезглавяването, а маскиран мъж, стоящ с отсечена кървава глава лежаща до краката му.

Говорейки с британски акцент, мъжът казва: $Това е Питър Касиг, американски гражданин".

Джихадистът продължава обръщението си със заплахи към американският президент Барак Обама.

Питър Касиг служи в американската армия по време на войната в Ирак, започнала през 2003 г.

По-късно обаче е отзован заради здравословното си състояние и през май 2012 г. заминава за Ливан, като доброволец в болница, където се грижи за бежанци от Палестина и Сирия.

26-годишният американец от Индианаполис попадна в плен на радикалната групировка през октомври 2013 г. в Източна Сирия, където трябвало да доставя  храна и медицински консумативи на бедстващи заради войната хора.

През октомври семейството му призова „Ислямска държава” да пощади живота му.

Тогава за Касиг се застъпиха дори екстремистите от Фронта Нусра с аргумента, че е лекувал техни бойци.

В същото видеото се показва и масовото едновременно обезглавяване на най-малко 15 мъже, представени като сирийски войници. На записа се вижда как джихадистите и войниците вървят в редица по двама, един след друг, след което всеки от ислямистите хваща дълъг нож и убива жертвата си.

Вашингтон реагира остро на разпространения запис.

Говорителят  Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Бернадет Мийхан заяви, че Белият дом "е ужасен от бруталното убийство на невинен американец".

 

fallback
Още от Свят
fallback