Г20 пое ясен ангажимент: Икономически растеж и реформи

Поставената цел е повишаване на БВП на страните с допълнителни 2,1% до 2018 година

16.11.2014 | 12:25 Редактор: Красимир Кирев
Г20 пое ясен ангажимент: Икономически растеж и реформи

Според заключителното комюнике, наречена от много журналисти Планът "Бризбейн", ако целта бъде реализирана, ще се влеят още 2 трилиона долара в глобалната икономика и ще помогне за създаването на милиони работни места. 

Заключителният документ след заседанието посочва, че макар и в някои водещи икономики да има силен ръст, като цяло възстановяването в глобален аспект е все още слабо и неравномерно, както и не създава необходимите работни места. Икономиката продължава да страда и от свиващото се търсене. Освен мерки в подкрепа на заетостта и създаването на нови работни места, от Г20 представиха и своя план за намаляване на корупцията и данъчните оазиси в периода 2015 – 2016 година. 

Човекът, който ще следи за изпълнението на поетите ангажименти се казва Кристин Лагард, директорът на МВФ. "Със сигурност, нещото, което прозвуча най-силно е – поставяме фокус върху растежа! Ясната цел от 2%, която беше леко повишена е пътят, който ще следваме и ние ще следим изпълнението й", коментира Лагард.  

Изводите на лидерите на най-големите икономики в света са едностранни - рисковете остават, включително и за финансовите пазари, а влияние оказва и геополитическото напрежение.  Именно то, най-вече кризата в Украйна, доминира срещите и изявленията в кулоарите на Г20. Искрите между Запада и Москва не само припламват, а горят.

"Не може да нахлуваш в други държави или да финансираш някакви бойци, за да разрушат една страна, която има механизми за демократични избори. В този смисъл санкциите, които наложихме работят много добре. Нашите експерти постоянно търсят начини да се опитаме да окажем допълнителен натиск", коментира американският президент Барак Обама на заключителната си пресконференция.

В този тон се изказа и британският министър-председател Дейвид Камерън: "Мисля че е на лице добър съюз между САЩ и ЕС. На отделна среща ние решихме, че продължаваме санкциите срещу Русия. Продължаваме натиска и ако е необходимо, ще го засилим с нови мерки. И туй като много хора говорят за цената на санкциите, искам да ви уверя, че тя е далеч по малка, отколкото цента, която ще платим ако се стигне до нов замразен конфликт". 

Следващата среща на лидерите на най-развитите страни в света беше насрочена за 15-16 ноември в Анкара. Домакин през 2016 година пък ще бъде Китай.