Русия с позиция: Израел грубо нарушава суверенитета на Сирия

Москва осъди ударите по летищата в Дамаск и Алепо 

12.10.2023 | 23:00 Редактор: Тодор Петров
Русия с позиция: Израел грубо нарушава суверенитета на Сирия

Руското външно министерство нарече ударите на израелските сили за отбрана по летищата в сирийските градове Дамаск и Алепо нарушение на международното право. Министерството предупреди Израел да не предприема подобни действия.

"Действията на израелската страна представляват грубо нарушение на суверенитета на Сирия и на основните норми на международното право. Целите на нападенията отново се оказаха такива важни обекти от гражданската инфраструктура на Сирия като летищата. Животът на невинни хора и безопасността на международния въздушен трафик бяха изложени на реален риск", се казва в изявлението на министерството.

Министерството на външните работи заяви, че "силовите действия" на Израел на фона на военния конфликт на страната с Хамас могат да "провокират въоръжена ескалация в целия регион", пише БГНЕС.

Според телевизия "Ал Джазира" ударите са нанесени часове след като иранският президент Ибрахим Раиси е разговарял със сирийския лидер Башар Асад и е призовал арабските и ислямските страни да се противопоставят на Израел във войната му срещу "Хамас".

Израелската страна не е коментирала съобщенията за обстрел на сирийски летища.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Русия перманентно нарушава не само акватериториите на държавите имащи брегове на Черно море, както и сухоземните. Точно Русия да дава призиви в подобен смисъл е за момента минимално неуместно, да не се каже перверзно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Kazuma
преди 8 месеца
Сирия няма пътища Америка ги унищожиха. Сигнализирай за неуместен коментар