Румъния избира президент - втори тур между Понта и Йоханис

Социолозите сочат като фаворит министър-председателя, който постинга убедителна победа на първия тур, провел се на 2 ноември

16.11.2014 | 08:47 Редактор: Красимир Кирев
Румъния избира президент -  втори тур между Понта и Йоханис
Румъния избира президент - втори тур между Понта и Йоханис

След два мандата на премиерския стол Виктор Понта е фаворит за спечелването на днешния президентски вот. Опасенията на анализаторите са, че с поемането на поста всички институции ще попаднат в ръцете на Социалдемократическата партия, която е наследница на някогашните комунисти в страната.

В северната ни съседка президентът отговаря за външната политика и назначенията на висши служители в държавата, включително и на ръководителите на прокуратурите.

Още по темата

Управлението на Понта беше белязано от редовни сблъсъци с основния му опонент – досегашният президент Траян Бъсеску, заемал поста повече от десетилетие. Преди днешния вот държавният глава призова румънците да гласуват масово, за да не позволят "Румъния да попадне в ръцете на демагози". 

Още по темата

Днешното гласуване се провежда в момента на социално напрежение в страната. Два дни преди втория тур хиляди румънци излязоха на улицата, за да поискат "свободен" вот и да настояват за оставката на Виктор Понта. Протестиращите упрекват правителството, че е попречило на румънците в чужбина да упражнят правото си на глас по време на първия първия, като не е отворило достатъчен брой избирателни секции.

Президентският вот, който без съмнение ще доведе до смяна на правителството, се следи с интерес от бизнес средите. През 2013 г. Румъния регистрира силен икономически растеж от 3,5%, но последвалото въвеждането на редица данъци забави апетитите на инвеститорите, вкарвайки страната през второто тримесечие в рецесия. За 2014 г. прогнозата за растеж е ревизирана до 2,2%. 

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма