fallback

Шотландия се готви за втори референдум за независимост от Великобритания

Единбург може постави отново въпроса на гласуване

15.11.2014 | 21:50 Автор: Лъчезар Вълев

По-малко от два месеца референдума за независимост на Шотландия, Единбург може да проведе ново гласуване за своето отделяне от Великобритания.

Това обяви шотландският премиер в оставка Алекс Салмънд.

Той заяви, че ще има ново допитване, ако Лондон не спази обещанието си за предоставяне на допълнителна автономия на страната.

Изказването му бе направено по време на конгрес за избор на нов лидер на оглавявяната от него Шотландска национална партия.

В последната си реч като лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд заяви, че Шотландия ще защити мечтата си за независимост от Лондон.

Той се обърна към британския премиер Дейвид Камерън с предупреждението да не пречи на шотландците в този процес.

Салмънд даде да се разбере, че не е отказал от мечтата си за пълна независимост от Великорбитания – въпрос, който Камерън обяви за уреден за поколения напред след провелия се референдум.

Резултатите от допитването за независимост, провело се на 18 септември сред жителите на региона показаха, че 55% от гласувалите подкрепят запазване на единството с Обединеното кралство, а против него гласуваха 45 на сто.

Междувременно на партийния конгрес за нов лидер на формацията бе избрана Никола Стърджън, която зае мястото на Салмънд след 20 години начело на партията.

Стърджън, досега заместник на Салмънд, беше излъчена за нов лидер през октомври и на днешния конгрес беше утвърдена на поста.

В първата си реч като председател на партията, тя заяви, че Шотландия все пак ще бъде независима.

 

fallback
Още от Свят
fallback