Барак Обама: Руската агресия срещу Украйна е заплаха за целия свят

Вашингтон настоява сигурността в Азия да не продължава да се основава на сплашване и политически тормоз

15.11.2014 | 12:30 Редактор: Красимир Кирев
Барак Обама: Руската агресия срещу Украйна е заплаха за целия свят

Обама подчерта, че позицията на САЩ противоречи на моментните реалности що се касае до поддържането на сигурността в Азия. По думите на американския държавен глава в момента различните сфери на влияние, принудата и сплашването на високо държавно ниво, държат мира в региона, вместо да функционират разпоредбите на международното право. Без съмнение Обама има предвид някои политики на Китай, като например увеличаването на военната мощ на страната и споровете относно териториалните води. 
Азиатско-тихоокеанският регион беше посочен като топ приоритет на външната политика на администрацията на Обама в началото на първия му мандат, но тя така и не получи доминираща роля, заради кризата в Близкия изток и случилото се в Украйна. 

"Като единствената световна супер сила, САЩ имат уникални отговорности, които отговорно сме приели. Ние водим международната общност в борбата да унищожим организацията „Ислямска държава“. Лидери сме на усилията да се справим с епидемията от ебола и Западна Африка и се противопоставяме на руската агресия срещу Украйна, която е заплаха за целия свят – нещо, което пролича от свалянето на малайзийския самолет", каза американският държавен глава. 

Коментарите му подсказват, че икономическите теми в рамките на Г20 могат да бъдат безвъзвратно изместени от въпросите за сигурността и външната политика на основните играчи на международната сцена. 

Обама посвети голяма част на изказването си на околната среда и обеща 3 млрд. долара, с които САЩ ще допринесат към международния фонд за подкрепа на бедните страни за справяне с промените на климата.