fallback

Задачите пред Г-20 - растеж на световната икономика и създаване на работни места

Заседанието вече започна в австралийския град Бризбейн, в присъствието на Обама и на Путин, както и германският канцлер Ангела Меркел

15.11.2014 | 12:18 Автор: Красимир Кирев

На фона на опасенията за световната сигурност, породени от кризата в Украйна и конфликтите в Близкия изток, както и важните крачки в областта на промените в климата, световните лидери ще се опитат да се върнат на фокус икономическите предизвикателства пред международната общност. Най-големите от тях са ясни – насърчаването на растежа, проверяването на устойчивостта на световната банкова система и затваряне на данъчните вратички за мултинационалните корпорации. 

Тони Абът, премиерът на Австралия, откри заседанието с думите: "Ако се огледате, по света има много трудности и проблеми. Има напрежение в Близкия изток, проблеми в Източна Европа. Виждате какво става и в Западна Африка с вируса ебола. В тези условия растежът остава слаб, затова посланието, което трябва ние да изпратим през следващите два дни трябва да вдъхне надежда и оптимизъм".

  Австралия постави в центъра на председателството си ангажимента на членовете на форума да вземат мерки, които да позволят увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с още 2,1 процентни пункта до 2019 г. В Бризбейн, финансовите министри на страните от двайсетицата вече набелязаха 100 конкретни мерки, което да помогнат за осъществяването на тази цел. Ще се търси повишаване на глобалната икономическа активност с 2 трилиона долара.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback