fallback

Лидерът на ИД иска световен джихад

14.11.2014 | 16:02 Автор: Теодора Георгиева

Лидерът на „Ислямска държава” Албу Бакр ал Багдади призова последователите си да разпространят джихада навсякъде. В 17-минутен аудио запис той обещава да се сражава до последния човек. Ислямистите да организират „вулкан от джихад“ срещу Запада, призовава Багдади. Това е първото му публично изявление, след като иракските власти обявиха, че той е бил ранен при въздушен удар миналата седмица.

Лидерът на Ислямска държава особено призовава бойците на „Ислямска държава” да предприемат атаки срещу Саудитска Арабия и Йемен. Междувременно високопоставен американски генерал, цитиран от Гардиън заяви, че Съединените щати активно обмислят използването на военнослужещи при сраженията срещу Ислямска държава в Ирак.

Изказването му идва по-малко от седмица след като президентът Барак Обама удвои броя на войските в Ирак. По думите на генерала надмощието на Ислямска държава е толкова голямо, че трябва да се пренебрегне често повтаряното от Обама обещание да не участват войски в сраженията.

Той подчерта, че превземането на втория по големина град в Ирак Мосул и възстановяването на границата между Сирия и Ирак, която беше заличена от Ислямска държава, ще е доста сложно предизвикателство за иракската армия. На този фон Великобритания засилва мерките за предотвратяване завръщането на джихадисти на нейна територия.

Премиерът Дейвид Камерън съобщи, че британските власти планират да отнемат паспортите на на радикалните британци при завръщането им от райони на сражения в чужбина. Предвижда се да бъдат налагани и забрани на авиокомпаниите, които не спазват списъците на Лондон с лица, на които е забранено да пътуват зад граница. Вчера във Франция пък беше осъден на седем години затвор първият френски джихадист, съд след завръщането си от Сирия.

 

fallback
Още от Свят
fallback