Въпреки по-ниската инфлация, цените на храните в Гърция следват възходяща тенденция, докато ограничаването на консумацията на основни храни е в сила за много домакинства.
Това са основните хранителни продукти, от които гръцките потребители са били принудени да се ограничат:
- Зехтин: - 10.8%
- Кисело мляко: - 7%
- Риба: - 6.7%
- Мляко: - 5,5%
- Плодове: - 4.2%
- Месо: - 2,2%
- Сирене: - 2%
- Хляб и хлебни изделия: - 1,5%
- Макаронени изделия -1.3%
- Зеленчуци: -1.3%
- Ориз: -1.1%
Според резултатите от проучването на общественото мнение, 95% от участниците са съгласни, че в момента има проблем с повишаването на цените. 57% казват, че това е предимно "въпрос на гръцката страна", докато 38% казват, че това е предимно "международен въпрос", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
Един тон зехтин струва 9 000 евро. Производителите се страхуват от кражби и са предприели мерки, като използване на микрочипове и опазване на маслиновите дървета с охрана.
Снимка: Рexels