"Кучета, връщайте се в страната си": Живот в страх, заплахи и арести за бежанците в Турция

Съюзът около президента Реджеп Ердоган обяви широкомащабни мерки за репатриране

01.10.2023 | 16:49 Редактор: Тодор Петров

Все по-голяма враждебност и постоянна заплаха от произволни арести и гонения - бежанците в Турция живеят в страх и все повече от тях искат да стигнат до Европа.

Дори социалдемократическият лидер на опозицията Кемал Кълъчдароглу многократно агитираше срещу сирийците. Той говореше за над десет милиона бежанци в Турция - цифри, които са далеч от реалността. А съюзът около президента Реджеп Ердоган обяви широкомащабни мерки за репатриране. И изглежда, че това предизборно обещание сега се изпълнява, коментира АРД.

Сирийката Мара пристигнала в Турция със семейството си преди повече от пет години. Тя има бежански статут, но въпреки това изпитва истински страх, когато напуска дома си в Истанбул. "Имам чувството, че всеки ден въвеждат нови правила и тормоз за нас, бежанците. Но най-лошото е, че открито ни плашат с депортиране в Сирия", посочва тя пред АРД.

Младата жена работи като преводачка. Учила е физика, но сирийската ѝ диплома не била призната. Въпреки това успяла да се устрои в Турция и отначало се чувствала добре приета. Мара не е истинското ѝ име - тя се притеснява да оповести самоличността си, за да не си навлече проблеми с властите.

Преди два дни Мара вървяла по улицата с приятелка. Двете си говорели на арабски. Изведнъж се приближила възрастна жена и извикала: "Кучета, връщайте се вече в страната си!".

Споразумението между ЕС и Турция, сключено през пролетта на 2016-а година, даде ефект, отбелязва АРД. ЕС обеща съдействие, възлизащо на милиарди евро, а Турция се ангажира да затвори пътищата за бягство от страната и да осигури помощи за бежанците от гражданската война в Сирия. Но от повече от три години и двете страни не изпълняват някои от договореностите, пише DW.

Хамид от Иран, който не може да се върне в страната си по политически причини, разказва, че след спор с турския му хазяин  дошли полицаи и го арестували. Завели го първо в полицейски участък, а след това и в център за депортация, посочва той пред германската медия. Хамид прекарал два дни със стотици други мъже на открито.

Снимка: БГНЕС