През 2021 г. в ЕС са изхвърлени около 131 килограма храна на човек, отчита Евростат. ЕС е произвел общо 58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти.
Сред всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител.
Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг), 9 на сто в първичното производство (11 кг) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг).
Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб. Днес се отбелязва и Международният ден за осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци.
с