fallback

Нидерландски депутат: Срам! България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген

Въпросите са взети като заложници от националните правителства, смята нидерландският евподепутат

28.09.2023 | 09:45 Автор: Вяра Димова

България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген, заяви нидерландският евродепутат София ин'Т Велд, координатор на групата Renew в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, пред държавната информационна агенция на северната ни съседка - Agerpres.

Изявлението ѝ дойде в отговор на въпрос относно възможността за постигане на споразумение за реформа на системата за миграция и убежище по време на Испанското председателство на Съвета на ЕС или преди европейските избори (6-9 юни 2024 г.) и евентуално положително решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

"Не мисля, че двете досиета са наистина свързани, дори неформално. Това, което се случва с Шенген, е абсолютен срам. Румъния и България трябва незабавно да бъдат приети в Шенген. Тези въпроси са взети като заложници от националните правителства по политически причини. Ето защо смятам, че междуправителствена Европа наистина е лоша идея", заключи тя, цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback