Протестиращи в Мексико подпалиха сградата на местния конгрес в щата Гереро

13.11.2014 | 08:56 Редактор:
Протестиращи в Мексико подпалиха сградата  на местния конгрес в щата Гереро
Протестиращи в Мексико подпалиха сградата на местния конгрес в щата Гереро

Протестиращи в Мексико подпалиха сградата на местния конгрес в щата Гереро. Причина за ескалиращото напрежение стана предполагаемото убийство на 43-ма студенти.Анализатори коментират, че случаят е сериозно предизвикателство пред президента на Мексико Енрике Пеня Нието.

Според местните медии стотици маскирани демонстранти са нахлули и са подпалили библиотеката и пленарната зала. На мястото бързо са пристигнали пожарникари. По-рано са били подпалени и други правителствени сгради - централата на управляващата партия и част от Сметната палата.

Насилието в щата Гереро избухна след предполагаемото убийство на 43-ма студенти. Протестиращите предполагат, че корумпирани полицаи и местните наркопласьори са съдействали за отвличането на студентите. Демонстрантите са гневни заради бавните действия на правителството и настояват студентите да бъдат открити живи. Жителите, които пък са свидетели на ежедневните сцени на насилие призовават правителството да се намеси, за да се поддържа реда и закона.

Мисля, че нещата отиват твърде далеч. Протестиращите губят инерция. Критикувам правителството, защото не може да се справи и да сложи край на насилието, коментира местен жител.

Надяваме се този вандализъм да приключи. Това не е начинът. Както всички от Гереро и аз се надявам да има правосъдие. Дано студентите са живи. Не е този обаче начинът да се протестира, от което жертва става туризма, който в момента процъфтява, коментира друг местен жител.

Изчезването на студентите е най-трудното предизвикателство, пред което се изправя мексиканския президент Енрике Пеня Нието, който зае поста преди две години и обеща да възстанови реда в Мексико, където около 100 000 души са загинали при насилие, свързано с организираната престъпност от 2007 година насам.