НАТО и ОССЕ обсъдиха ситуацията в Украйна, Съветът за сигурност заседава

12.11.2014 | 22:07
НАТО и ОССЕ обсъдиха ситуацията в Украйна, Съветът за сигурност заседава

Ген.-секретар на ОССЕ в Европа, посланик Ламберто Зание посети главната квартира на НАТО на 12 ноември и се срещна с ген.-секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили ескалирането на напрежението в Украйна. ОССЕ съобщи за движения на лица в камуфлаж край украинско-руската граница.

Съветът за сигурност на ООН заседава на 12 ноември.

Върховният командващ силите на НАТО в Европа, ген. Филип Брийдлав обяви в София, че Русия е пряко замесена в Украйна.


На 8 и 9 ноември наблюдателите на ОССЕ съобщиха, че са забелязали две големи колони с военна техника, движещи се на запад в зоната, под контрола на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Заместник-командващият силите на бунтовниците на ДНР Едуард Басурин съобщи за РИА Новости, че колоната е на "опълчението", а движението е свързано с предислоциране на частите във връзка с ожесточения обстрел на позициите от украинската армия. Редовните части на Киев, според сепаратистите, използвали ракетни установки "Град" и "Ураган" и запалителни снаряди срещу жилищни квартали на Донецк.

На 6 ноември ОССЕ съобщи за артилерийски обстрел на училище, при което са загинали деца, но заяви, че не може да потвърди чия е вината.

На 12 ноември Украйна съобщи, че разполага отново войски в източната част на страната, поради опасения, че сепаратистите ще започнат военна офанзива, съобщи Ройтерс.

Примирието, договорено от проруските бунтовници и правителствените части през септември не действа и Западът се опасява от нарастване на конфликта.

Върховният командващ силите на НАТО в Европа, американският ген. Филип Брийдлав заяви, че алиансът е забелязал, че в последните няколко дни руски войници и танкове влизат в Украйна, потвърждавайки съобщенията на международните наблюдатели.

„Вече няма съмнения в прякото руско военно участие в Украйна“, съобщи Брийдлов в София, цитиран от Ройтерс.

Изявлението, направено в България на 12 ноември получи голям отзвук, макар че Брийдлав написа друго в туитър:

„Страхотна церемония днес в София, България.. България остава силен съюзник на НАТО“.

 

Руски говорител на Министерството на отбраната, ген.-майор Игор Конашенков заяви в Москва, че „не е имало и няма факти“, подкрепящи такива изявления и че Русия се е отказала да обръща внимание на такива обвинения от НАТО.

Още по темата

Украинският министър на отбраната Степан Полторак, на поста от 14 октомври т.г., бивш командващ Националната гвардия, не остави съмнение, че Киев вече не обръща също внимание на отричането на Москва, че осигурява директна военна помощ на бунтовниците.

"Наблюдаваме ескалация на усилията на терористичните групировки и от страна на Руската федерация. Следим техните придвижвания, знаем къде са дислоцирани. И, разбира се, очакваме непрогнозируеми действия от тяхна страна", каза Полторак, но не даде подробности за движенията на военните части.

„Ние разполагаме отново нашите въоръжени сили, за да отговорим на действията на бунтовниците“, заяви съобщи Полторак по време на заседание на правителството в Киев. „Основната ми задача е да се готвя за военни действия“, каза той.

Ген.-секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази тревога от това, което определи като „значително струпване на военни части“.

„Това е голяма заплаха за примирието. Призовавам Русия да изтегли войските и въоръжението си от Украйна и да спазва изцяло споразуменията от Минск“, каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

ООН започва извънредно заседание на Съвета за сигурност по ситуацията в Украйна, на което ще присъства и постоянният представител на Киев в организацията, Юрий Сергеев, който съобщи за подготвяното от Русия пълномащабно нахлуване.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма