Какво направиха талибаните? Валутата на Афганистан е най-добре представящата се в света

Милиарди долари от хуманитарна помощ и нарастващата търговия с азиатските съседи изстреляха афгана

27.09.2023 | 10:28 Редактор:
Какво направиха талибаните? Валутата на Афганистан е най-добре представящата се в света
Какво направиха талибаните? Валутата на Афганистан е най-добре представящата се в света

Необичайно лидерство за бедна страна като Афганистан, която има едни от най-лошите резултати в света за правата на човека. Милиарди долари от хуманитарна помощ и нарастващата търговия с азиатските съседи изстреляха валутата на страната до върха на световната класация през това тримесечие.

Управляващите талибани, които завзеха властта преди две години, също предприеха серия от мерки, за да предпазят афгана, включително забрана на използването на долари и пакистански рупии в местни транзакции и затягане на ограниченията за изнасяне на долари извън страната. Те направиха онлайн търговията незаконна и заплашиха със затвор тези, които нарушават правилата.

Валутният контрол, входящите парични потоци и други парични преводи помогнаха на афгана да се изкачи с около 9% през това тримесечие, изпреварвайки ръста от 3% на колумбийското песо, показват данни, събрани от Bloomberg. Афганът има ръст от около 14% за годината, което го поставя на трето място в глобалния списък след валутите на Колумбия и Шри Ланка.

Безработицата в Афганистан е широко разпространена, две трети от домакинствата се борят да си позволят основни неща, а инфлацията се превърна в дефлация, според доклад на Световната банка. Самолети с щатски долари пристигаха почти всяка седмица от ООН в подкрепа на бедните, някои носещи до 40 милиона долара, за най-малко 18 месеца от края на 2021 г.

В Афганистан чуждестранната валута сега се търгува основно чрез валутни търговци - наричани "сарафи" от арабски  - които поставят сергии на пазарите или работят от магазини в градовете и селата.

Четете повече в bloombergtv.bg    

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
Интересно що се сравняват Афганистан и Колумбия ?!?!?Явно хероина нещо ме върви и дилърите са натегнали на опиум !!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 0
СПЕСТОВНИК
преди 1 година
КОЛКОТО И ДА МЕ АГИТИРАТЕ НЯМА ДА СПЕСТЯВАМ В АФГАНИ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 8
ООН (е)
преди 1 година
При тези обстоятелства САЩ се чудят какъв мотив да измислят, за да ги нападнат отново, в името на демокрацията, разбира се. Сигнализирай за неуместен коментар