fallback

Изпълнението на политическата програма в Китай оценено с 4

Проучване на Bloomberg показва, че работата на властите в Китай е задоволителна

12.11.2014 | 16:32 Автор: Велко Каменов

Според проучване на Bloomberg, в което са участвали 15 икономисти, в Китай са се справили задоволително през първата една година от изпълнението на обявената в страната политическа програма. През ноември 2013 президентът Си Дзинпин обяви основните цели пред китайското правителство. Сред тях бяха плановете за даване на решаваща роля на пазара в икономиката, финансова либерализация и насърчаване на частните инвестиции в държавни компании.

Най-висока оценка – 5 –  получава правителството заради действията си в сферата на фискалната политика. Правителството дефинира наново връзките си с китайските провинции по въпросите за данъците и правителствените разходи. Финансовата либерализация в Китай обаче получава оценка 3, защото прогресът в сферата не отговаря на очакванията според икономистите, участвали в проучването.

Като цяло изпълнението на целите в програмата е оценено с 4, което значи, че е задоволително. В следващите 2 години обаче в Китай ще бъдат поставени под още по-голямо напрежение да продължат с реформите.

 

fallback
Още от Свят
fallback