Сблъсъци след демонстрации от националистически организации в Полша

12.11.2014 | 12:34 Редактор: Теодора Георгиева
Сблъсъци след демонстрации  от националистически организации в Полша

Над 270 души бяха арестувани, а 50 бяха ранени при сблъсъци между демонстранти и полицията в полската столица Варшава. Напрежението е ескалирало по време на организирания от националистически организации Марш на независимостта.

Демонстрантите са носили националния флаг на Полша. Група младежи очаквала колоната на шествието пред националния стадион, където трябвало да приключи акцията. Провокаторите, с маски на лицата, започнали да хвърлят камъни и факли по органите на реда.

Демонстрантите са чупели по пътя на шествието пътни знаци и улични заграждения, повредени са спирки на градския транспорт.Полицаите на свой ред отговаряли с водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат събралото се множество от хора. 23 полицаи и 24 демонстранти са били ранени.

Външното министерство на страната разкритикува действията, определяйки ги като хулиганство. Напрежението на деня на независимостта на Полша ескалира за четвърта поредна година. От 2008 година насам шествията често водят до сблъсъци между съпернически политически организации.

Полша получава своята независимост на 11 ноември 1918 година, след като е била разделена между Русия, Прусия и Хабсбургската империя.