Неформална среща между Обама и Си Дзинпин

Разговорите им са продължили пет часа, с два часа повече от предвиденото

12.11.2014 | 08:26 Редактор: Ирина Георгиева
Неформална среща между Обама и Си Дзинпин

Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Дзинпин са провели неофициални разговори в Пекин след срещата на високо равнище на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Разговорите им са продължили пет часа, с два часа повече от предвиденото.

Целта на срещата между двамата лидери е засилване на сътрудничеството между двете световни икономики. Съветникът по сигурността на Обама заяви, че Вашингтон приветства желанието на Пекин да играе роля в международната общност, съизмерима с нейната икономическа позиция.

САЩ и Китай са се опитали да направят пробив в премахването на тарифите за своите технологични продукти. По-рано през седмицата Обама и Си Дзинпин се споразумяха за значително разширяване на обхвата на краткосрочните визи за китайците, които учат или пътуват до САЩ. Между двамата лидери обаче има и напрежение по някои въпроси. Вашингтон изразява загриженост в провокативната позиция на Китай по отношение на спорни територии в Южнокитайско море и обвинява Пекин в продължаващи кибератаки. 

На този фон Китай демонстрира на открилата се във вторник изложба "Air show China 2014" "невидим" многоцелеви изтребител от пето поколение: J-31 Falcon Eagle.

"Ние мечтаем да разрушим монопола на чуждите държави в производството на изтребители от пето поколение. J-31 ще бъде нашият водещ продукт на световния оръжеен пазар." - заяви генералният директор на държавната корпорация за авиационна промишленост на Китай.