fallback

Русия и Иран са постигнали споразумение за изграждане на 8 реактора в Иран

12.11.2014 | 08:10 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Русия и Иран са постигнали споразумение за изграждане на осем ядрени реактора на иранска територия, съобщи Росатом.

"На 11 ноември в Москва бяха подписани договори в областта на мирното използване на ядрената енергия", съобщи компанията с мейл до медиите.

"Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и вицепрезидентът на Иран и ръководител на Организацията по ядрена енергия на Иран Али Акбар Салех подписаха Протокол към Междуправителственото споразумение за сътрудничество за изграждане на територията на Иран на ядрена централа от 25 август 1992 г. и междуведомствен Меморандум за взаимно разбирателство за разширяване на сътрудничеството за използване на ядрената енергия за мирни цели".

Сделката се сключва само 12 дни преди крайния срок за постигане на споразумение за спорната ядрена дейност на Иран.

Анализатори коментират, че изграждането на новите реактори е повратна точка в развитието на отношенията между двете държави. Четири от тях ще бъдат разположени в АЕЦ "Бушер", който беше завършен от "Росатом" преди година. Ядреното гориво за целия жизнен цикъл на нови реактори също ще бъде доставяно от Москва, а отработеното гориво ще бъде връщано за преработка и съхранение.

Новият договор е протокол към споразумение за междуправителствено партньорство, подписано през 1992 г. Взето е решение нова ядрена централа да се строи на 18 км от Бушер край бреговете на Персийския залив. Шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще се срещнат на 24 този месец на поредния кръг от преговори. Те се опитват да убедят Иран да намали обогатяването на уран до ниво под това, необходимо за изграждане на ядрено оръжие.

В замяна световните сили предложиха отмяна на санкциите, наложени срещу страната. Техеран от своя страна пък отхвърля западните подозрения, че ядрената му програма е прикритие за създаването на ядрено оръжие и настоява, че тя е само за мирни цели, както и за медицински.

 

fallback
Още от Свят
fallback