fallback

Швеция за Украйна: Дадохме им всичко, което можахме, сега им пожелаваме всичко добро при освобождаването

Тази година шведите предоставиха 10 танка Stridsvagn 122 на Украйна

21.09.2023 | 21:30 Автор: Михаела Кирилова

Тази година Швеция предаде на Украйна 10 танка Stridsvagn 122. Заедно с танковете пристигнаха и украински екипажи, които бяха обучени в Швеция. Това съобщи началникът на оперативния отдел на щаба на шведската армия Матс Лудвиг, цитиран от "TVP World".

"Дадохме им всичко, което можахме, добри материали и добри знания. Сега им пожелаваме всичко най-добро при освобождаването на страната им", се казва в изявлението. 

Шведските въоръжени сили отбелязаха, че в продължение на повече от 30 години тези танкове са съставлявали гръбнака на механизираните им бригади. Сега украинската армия разполага с десет такива танка с танкисти, обучени от шведската армия. Бойните машини вече са на бойното поле.

Според Лудвиг на 24 февруари 2023 г., годишнината от пълномащабното нахлуване, Стокхолм е обявил предоставянето на около десет танка на Украйна, предаде БГНЕС.

Щабът на армията в Енкьопинг вече се е подготвил за такова решение, включително за обучение на украински персонал на шведски танкове. В момента въоръжените сили на Швеция разполагат със 120 танка Stridsvagn 122.

Снимка: Pexels  

fallback
Още от Свят
fallback