Зеленски: Депортирането на деца е геноцид, Русия използва храната като оръжие

Украинският президент представя в Съвета за сигурност на ООН своя план за мир от 10 точки

20.09.2023 | 13:59 Редактор: Толя Стоянова

Володимир Зеленски призова световните лидери да застанат единни срещу инвазията на Русия и целият свят да се обедини, за да се сложи край на войната. Той обвини Русия в геноцид заради депортирането на украински деца от окупираните украински територии.

По-късно през деня украинският държавен глава ще представи в Съвета за сигурност на ООН своя план за мир от 10 точки. Той предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и неприкосновеност на сегашните държавни граници на страната. Тези точки според него трябва да послужат за основа за мирна среща на върха.

Зеленски подчерта, че отвличането на украински деца е обявено за военно престъпление. По думите му, тези случаи представляват геноцид. "Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна, всички връзки със семействата им са прекъснати. И това очевидно е геноцид, когато омразата е оръжие срещу една държава", коментира Зеленски.

Украинският президент обвини Русия, че манипулира световните пазари на храни, за да търси международно признание за претенциите си към земята, която е завзела от Киев. "Москва използва цените като свои оръжия", заяви той.

"Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне, която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома и окупаторът трябва да се върне в собствената си земя. Трябва да сме обединени, за да го направим – и ще го направим", апелира украинският държавен глава.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Благоизтезар
преди 9 месеца
Клонът володемир,жалкокопележидьско Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
театър
преди 9 месеца
Пропаганда от професионален актьор. Кокво, децата трябва да бъдат оставени безпризорни в районите на бойни действия ли? А дали обичат Украйна или не, само те могат да кажат! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
тхб
преди 9 месеца
да спасиш деца от бомбите и куршумите не е геноцид и да дадеш хляб на гладния не е като да се използва като оръжие Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ама ...
преди 9 месеца
След като не сме били под турско робство, а присъствие .... А те са взимали нашите деца, и са ги обучавали, освен на военно дело, да мразят родината, родители и всички българи... Тогава, първо ние като българи, после цял свят да признае, че срещу България е имало геноцид от страна на Османската империя (Турция).След това сте Вие г-н президент Зеленски. Сигнализирай за неуместен коментар