fallback

Има голяма тревога от излизането на Великобритания от ЕС: Райнфелд

11.11.2014 | 13:26

Интервю на Фредрик Райнфелд, бивш министър-председател на Швеция за Кералайн Хайд, Bloomberg.

При мен е бившият министър-председател на Швеция Райнфелд. Кажете ми, моля, преди да се качите на сцената да говорите за конкурентноспособността в Европа. Знаем, че в еврозоната има забавяне - това ли е основната тревога?

Не е само едно в еврозоната или Европа. Имаме ръст и по-добри резултати в Северна Европа, но в части от Европа имаме проблеми. Аз ще говоря не толкова за ЕЦБ и стимулите, а повече за структурните реформи.

 

Като говорим за реформи, в момента е невероятно да си тук в момента. След малко на сцената се качва Дейвид Камерън, както и лидерът на опозицията Ед Милибанд. Има голяма тревога за излизането на Великобритания от ЕС. Какво ще кажете за това. Сигурно ще имате някакъв съвет, защото в Швеция огромна подкрепа получиха привържениците на антиимиграционните политики. Както UKIP във Великобритания.

Да, те са против всичко. Срещу медиите, срещу политиците, срещу Лондон. Смятам, че е много трудно да се реши въпросът с такъв тип недоверие.

Но основният фокус на вниманието и британската икономика, която е звездата на Европа, и затова вероятно би трябвало да бъде последвана от други страни, които искат да правят реформи, за да повторят успеха на тази страна.

Основна част в борбата с недоверието е създаването на по-добри условия за развитие на икономиката и създаване на работни места.

Защото после всеки ще си каже, че дори и за него има възможности.

Това е правилният начин да се справим с този въпрос.

 

Голяма част от компаниите в Конфедерацията на британската индустрия се тревожат от политическата нестабилност. В Швеция вие в момента очаквате четирипартийната коалиция да представи бюджета. Какво ще стане, ако шведските демократи - антиимиграционната партия, подкрепи вашия бюджет, а не този на новото правителство?

Ще видим дали ще го направят.

Но ако правителството изгуби подкрепа за бюджета, значи имаме истинска криза.

Но не мога да спекулирам по този въпрос. Вотът е в началото на декември.

Но това показва нещо значително, че във всяка страна хората искат нови политици, повече партии, за да бъдат решени проблемите. Но насреща получават повече несигурност, повече нестабилност.

 

Казвате, че ще има истинска правителствена криза  ли, ако бюджетът на новото правителство не мине в парламента? Тогава бихте ли посъветвали четирипартийната коалиция да не подкрепя бюджета на новото правителство или да го подкрепи, за да избегне такава криза?

В демокрацията имате нужда от правителство и опозиция. Би било много странно, ако опозицията не гласува за собствения си бюджет.

Но въпросът е какво ще направят шведските демократи? Те би трябвало да подкрепят собствения си бюджет, но ние не знаем какво ще направят. От тук идва несигурността.

Съюзът се роди резултат на парламентарните избори. Ние искаме шведската икономика да продължи да се развива, за да се създават повече работни места.

 

Още по темата

Какво трябва да направят страните, за да решат имиграционния проблем? Дали трябва да продължават да позволяват свободното движение на хора, както е в момента?

Мога да говоря само за шведския опит. Нашата икономика е силна, защото сме отворено общество, отворена страна.

Миграцията се оказва много позитивна и помага за създаването на по-силна шведска икономика.

Хората идват в Швеция, учат шведски, имаме ръст на населението и на тази основа можем да създаваме ръст.

Това е в голяма степен свързано с факта, че ако намалите препятствията за хората да идват в Швеция и на пазара на труда, според мен това ще спечели широката подкрепа на обществеността.

 

Населението на Великобритания върви към избори, вече се усеща предизборната треска. Вие току-що минахте през изборите и трябваше да подадете оставка. Какво ви накара да подадете оставка толкова бързо и какво смятате да правите в бъдеще? Какъв искате да сте сега?

Точно затова съм тук, защото се опитвам да представя опита си. Освен това силно ме интересува бъдещето на Европа, бъдещето на Великобритания, когато е свързано с ЕС. Така че трябва да следя темата. Мисля още да напиша книга за моя живот в политиката.

Но не съм толкова стар, мисля, че ще правя нещо друго в бъдеще.

 

Какъв съвет ще дадете преди изборите във Великобритания. Какво мислите е най-важното за запазване на конкурентноспособността и растежа?

Дръжте на обещанието си когато става дума за създаване на работни места и за икономиката. Това е в сърцето на всяка амбиция за реформи. Добър баласт в публичните финанси, добра среда за създаване на работни места.

Когато започнете да говорите за други неща, тогава се появяват други мнения, което много често не е много добре за вида партии, като тази, която аз ръководя и като тази на Дейвид Камерън.

 

fallback
Още от Свят
fallback