Остава ли Германия разделена 25 години след падането на Берлинската стена

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

10.11.2014 | 16:21 Редактор: Георги Стоянов
Остава ли Германия разделена 25 години след падането на Берлинската стена

Спектакълът в Берлин миналата нощ беше забележителен. Имаше много балони с хелий. Какви са впечатленията ти?

Ханс Никълс: Това беше едновременно празненство и възпоменание. В същото време Михаил Горбачов отправи доста остро предупреждение.

Нека обаче първо да обърнем внимание на партито. Това в крайна сметка е Берлин. Около 300 хиляди души от цяла Германия се събраха при Бранденбургската врата.

Те наблюдаваха излитането на 7000 балона с хелий, които бяха пуснати във въздуха, за да отбележат момента, в който беше обявено, че стената е отворена.

Беше доста впечатляващо. Оркестърът на берлинската опера изсвири Лунната соната на Бетховен.

В своето изказване Ангела Меркел говореше за възможностите, които падането на стената ни завеща.

"Ние германците никога няма да забавим, че движението за свобода и демокрация в много източно европейски страни подготви почвата за най-щастливият момент в скорошната ни история. Падането на стената ни показа, че мечтите могат да се превърнат в реалност. Нищото не трябва да остава такова, каквото е, без значение колко високи са стените. Ние искаме да споделим този опит с нашите партньори по цял свят. Благодаря ви", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Ханс Никълс: Но докато Ангела говореше и празненствата продължаваха през цялата седмица, боевете в Украйна ставаха все по-тежки, а Михаил Горбачов, бившият съветски лидер, предупреди за провала на триумфализма на запада над колапса на Съветския съюз.

Той говори за това, че не са били предотвратени конфликтите в страни като Югославия и Украйна и отправи едно доста ясно предупреждение. Чуйте.

"Светът е на прага на нова студена война. Някои хора дори казват, че тя вече е започнала", коментира бившият съветски лидер Михаил Горбачов.

Ханс Никълс: Днес отново сме на работа. Въпросите за това, колко добре са интегрирани старият изток и старият запад, остават.

Ето един забавен момент. Докато карах колело за работа тази сутрин Ана, един шофьор определено наруши правилата като зави на червено и неговото обяснение пред полицаите беше, че е от Дрезден, който е град в източна Германия.

Полицаите не се съгласиха с обяснението, но това все пак е Берлин. Никога не ви пишат акт, просто получавате предупреждение, така че го пуснаха.

На  други места в Германия биха ви взели точки от книжката и определено ще получите сериозна глоба.

Така че все още има различия и хората се опитват да се възползват от тях. Но какво ще кажеш за икономическите различия. Има ли все още разлика между тези, които идват от източна и тези, които идват от западна Германия? Какво ни казва статистиката?

Ханс Никълс: Безработицата в около 9,7% в старата източна Германия и около 6% в старата западна Германия.

Ако погледнем на производителността, в старата източна Германия тя е около 77% от тази в западната част на страната.

И което е по-важно, брутният вътрешен продукт на глава от населението в Източна Германия е около 67% от този в бившата западна Германия.

Така че определено има още, какво да се направи. При това все още всички в Германия плащат така наречения данък солидарност.

Той е предназначен за възстановяване на инфраструктурата на изток. Някои западно германци дори ще ви кажат, че инфраструктурата на изток вече е по-добра от тази на запад и че сега е време да започнат да се инвестират пари и в останалата част от страната.