Успешна ли е американската политика спрямо Китай

Коментар на Уве Парпарт, управляващ директор на Reorient Financial Markets за телевизия Bloomberg от Хонконг

10.11.2014 | 13:46 Редактор: Георги Стоянов
Успешна ли е американската политика спрямо Китай

Уве Парпарт: Ситуацията е абсурдна. Имаме Азиатско тихоокеанското търговско споразумение, което е бабата на всичко това, след което имаме Споразумението за транс тихоокеанското сътрудничество, от което Китай иска да е част, а Съединените щати казват не. И аз не разбирам тази позиция. В нея няма никакъв смисъл. Освен това има най-различни политически усложнения.

Важното обаче е, предполагам, как може да изградите блок срещу Китай в тази част на света. Това е другият въпрос, нали?

Уве Парпарт: Преди време Обама лансира идеята за преориентиране на американската политика към Китай и региона.

И хората в Пекин казаха, какво означава това, да не се опитвате да наложите нов ред тук.

Разбира се, САЩ сега нямат военните възможности да направят това. Американски войници не са изпращани в региона.

Точно обратното, военни части, които бяха разположени там, бяха изтеглени. Така че военният аспект на всичко това няма никаква тежест.

Новият път на коприната. Кажете ни нещо за това?

Уве Парпарт: Мисля, че това е много важна инициатива. Тя стартира формално на срещата на Шанхайска организация за сътрудничество в Душанбе, Таджикистан през септември.

Но едва тази събота беше обявено, че са заделени 40 милиарда щатски долара за създаване на Икономически пояс по пътя на коприната.

За сега става въпрос главно за инфраструктура. Ще има много влакове, които ще пътуват от Пекин на запад чак до Истанбул.

И до Москва, предполагам.

Уве Парпарт: И до Москва, разбира се.

Но ние вече имаме влак до там.

Уве Парпарт: Да, но сега говорим за цяло съзвездие от жп линии. Става въпрос за стария Път на коприната. Тези влакове ще стигат от Пекин и до Тайланд и Сингапур, евентуално.

Но къде остават Съединените щати? Сега президентът Обама вероятно има повече свобода да действа на международната сцена, като имаме предвид междинните избори, които бяха удар за вътрешната му политика. На вътрешната сцена той едва ли не може да направи много. Така че какъв ще е неговият ход?

Уве Парпарт: Големият проблем е, че в Китай отношението е много лошо. Хората гледат на Съединените щати и казват, това наистина ли е така?

Съединените щати изглежда са се оттеглили от международната сцена, но това не е ли просто някаква мащабна заблуда. Какво целят те наистина?

В това разбира се, също няма смисъл. Това е просто неоправдана параноя. Тя обаче ви дава представа за начина, по който се приемат Съединените щати.

Възможностите, които имаха в началото на мандата…

Вие вече оприличавате Обама на куцо пате.  Сигурен съм, че не сте единственият, който казва това.

Уве Парпарт: Не, не съм единственият. Едно заглавие в политическо списание, което ми хареса, беше куцото пате отплава за Азия. Това ще е едно дълго, дълго плаване.