Обстрелът между сепаратистите и украинската армия край Донецк продължава

Кореспонденти на световните медии разказват за най-ожесточените сблъсъци от месец насaм

09.11.2014 | 14:00 Редактор: Мариета Иванова
Обстрелът между сепаратистите и украинската армия край Донецк продължава

Размяната на огън между сепаратистите и украинската армия край Донецк продължава. Кореспонденти на световните медии

Още по темата

разказват за най-ожесточените сблъсъци от месец насaм. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа излезе със съобщение, в което изразява тревогата си от възобновяването на въоръжения конфликт, вместо поемане на курс към стабилизиране на положението.

Наблюдателите на ОССЕ в Донецк съобщават за колона военна мaшини и мощни оръжия в района на града. В източното предградие Макеевка са забелязани повече от 40 камиони и танкове, както и 19 гаубици, всички без отличителни знаци. Съмненията за руска военна помощ става все по-реални.

Страховете от пълно възобновяване на конфликта нараснаха допълнително след като украинският президент Петро Порошенко заповяда подсилване на военните редици на армията на няколко ключови пункта.

Остава под въпрос статусът на официално обявеното на 5 септември примирие, което на практика от дни не се спазва.

В същото време Москва обяви, че подготвя изпращането на нов конвой с хуманитарна помощ за Донбас, който ще премине през границата в следващите дни. Министерството по извънредните ситуации на Русия информира, че доставките ще включват хранителни продукти, лекарства и строителни материали.

Междувременно пред украинските медии, началникът на Главното следствено управление на Украйна Василий Вовк съобщи, че в Източна Украйна в неизвестност са близо 1700 души.

По думите му не е изключено голяма част от тях да са в плен на сепаратистите.