fallback

"Усетихме три мощни разтърсвания": Испания и Великобритания са в готовност да помогнат на Мароко

Много са щетите в Маракеш след земетресението, включително по исторически сгради и джамии

09.09.2023 | 18:37 Автор: Михаела Димитрова

Над хиляда достигна броят на жертвите на разрушителното земетресение в Мароко. Трусът с магнитуд 6.8 по Рихтер стана късно снощи. Епицентърът - на около 70 километра от Маракеш. Стотици са пострадали и има много материални щети.

Трусът става час преди полунощ. Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, съобщава че земетресението е било с магнитуд 7 по Рихтер и е е най-мощното, което кралството е регистрирало досега. Минути по-късно следва афтършок.

"Усетихме три мощни разтърсвания на нашата сграда. Всички избягахме навън на улицата. Хората бяха в абсолютна паника. Повечето останаха да спят по улиците, защото се страхуваха да се върнат вътре. Беше много страшно", споделя Файсал Бадур.

Епицентърът на труса е в планински масив на 72 километра югозападно от Маракеш - древната столица на Мароко и една от най-посещаваните туристически дестинации в страната, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Трусът е бил на дълбочина около 18 километра и е усетен още в Рабат, Казабланка и Есауира, както и в съседен Алжир.

Много са щетите в Маракеш, включително по исторически сгради и джамии. Болниците в Маракеш е са пълни с ранени хора.

"Много ни е страх. Бяхме като хванати в капан от внезапните трусове. Вратите и прозорците се удряха. Благодарни сме, че земетресението не беше по-силно", споделя жена.

Маракеш е туристически град и има много чужденци. От срещата на върха на Г-20 Испания първа предложи да изпрати спасители в бедстващите райони. Готовност за подкрепа и помощ изрази и премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback