Нови сблъсъци между природозащитници и полиция в Тулуза

Мирната демонстрация на над 400 протестиращи бързо премина в конфронтация с органите на реда

09.11.2014 | 11:30 Редактор: Мариета Иванова
Нови сблъсъци между природозащитници и полиция в Тулуза

Нови сблъсъци между природозащитници и полиция във френския град Тулуза, две седмици след смъртта на активист, поразен от полицейска граната. Сценарият от предишни подобни сцени се повтори – огън, изпочупени витрини, сълзотворен газ и линейки
Мирната демонстрация на над 400 протестиращи бързо премина в конфронтация с органите на реда. Стигна се и до размяна на огън – запалени факлии от страна на демонстрантите и сълзотворен газ, от страна на органите на реда.

В тътена от канонадата не след дълго се чуха и сирени на пожарни коли, тъй като три паркирани автомобила бяха запалени.

Загиналият демонстрант на 26 октомври участва в подобна демонстрация, насочена срещу няколко проекта на властите, включително изграждането на язовир в южната част на Тулуза. Разследването намери следи върху дрехите му от т. нар. офанзивни гранати, използвани от полицията, за да разпръсне множеството демонстранти.

„Не на полицейското насилие! Не на потисничеството! Не на дискриминацията и социалното изключване. Казваме не на проектите за летището и язовира!”, заяви демонстрант.

Протести имаше и в град Нант, където общественото недоволство е провокирано от плановете за строеж на летище в непосредствена близост до жилищните квартали.