Шарл Мишел: Цинично е предложението на Русия за зърно за Африка

Над 250 милиона души да изправени пред сериозна хранителна несигурност по света, подчерта председателят на Европейския съвет

08.09.2023 | 10:59 Редактор: Елеонора Танева
Шарл Мишел: Цинично е предложението на Русия за зърно за Африка

Руската блокада на украински пристанища е скандална. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред журналисти в Делхи, където е за срещата на върха на Г-20, предаде Франс прес.

"Определено е скандално, че Русия, след като сложи край на зърнената инициатива в Черно море, блокира и атакува украинските морски пристанища. Това трябва да престане", заяви Мишел.

Русия се оттегли от зърнената сделка, след като заяви, че тя не е постигнала целта за облекчаване на глада в Африка. Оттогава Кремъл призовава Турция да помогне на Русия да изнася зърнените си продукти към африкански страни без намесата на Украйна.

"Предложението за един милион тона зърно за Африка, направено от Кремъл, е абсолютно цинично. Корабите, превозващи зърнени култури, трябва да могат напълно сигурно да достигат до Черно море", допълни днес Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Украйна и Русия са големи износители на зърнени култури и на олио. Зърнената сделка, сключена миналата година, допринесе за намаляване на цените на хранителните продукти в световен план и осигури на Украйна важен източник на приходи.

По думите на Мишел над 250 милиона души да изправени пред сериозна хранителна несигурност по света и атакувайки нарочно  украинските морски пристанища Кремъл лишава тези хора от храна, от която те се нуждаят отчаяно", допълни той.

Снимка: БГНЕС