Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния окупираха улиците

На 9 ноември планираният референдум за независимост ще се проведе под формата на неформална обществена консултация

08.11.2014 | 10:13 Редактор:
Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния окупираха улиците
Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния окупираха улиците

Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния отново окупираха улиците на Барселона. В навечерието на символичния референдум, насрочен за 8 ноември, те отново показаха на света, че няма да се откажат от своята независимост. Вотът, предложен от каталунския президент Артуро Мас и няколко социални движения два пъти беше блокиран от испанския Конституционен съд. Затова сега ще се проведе под формата на неформална обществена консултация.

В Мадрид премиерът Мариано Рахой определи референдума като нелегален и поиска правото на всички испанци да участват в евентуален референдум.

На 9 ноември каталунците символично ще отидат до урните и ще помечтаят за своята историческа крачка към независимост. По време на последния митинг те посрещнаха интересен гост – Натали Макгери, един от най-видните представители на Шотландското движение за независимост.

„Гражданите на Шотландия ще държат британското правителство отговорно и ние се надяваме, че вие ще направите същото с испанските власти. Те трябва да разберат, че хората са суверени. И когато не успяват да спазят обещанията и ангажиментите си, ние ще поискаме правото да се върнем до избирателните урни и да постигнем своята независимост”, коментира Макгери.

Регионалното правителство на Каталуния нарече предстоящия референдум неформална обществена консултация. Но и това беше достатъчно за демонстрантите, да видят в този момент писането на нова история.

„Ако не бях сигурна, в това, което правим – нямаше да съм тук,”коментира Мария Консул, гражданин на Барселона. – „Това е исторически момент. Никога не сме си представяли, че ще стигнем толкова далеч. Мисля че силата на всички тези хора ще доведе нещата до край”. Испанското правителство се закани стриктно да следи за нарушения на закона. Източници от Мадрид обаче споделят, че шансът полицията, която се контролира от правителството на Каталуния, да попречи на гражданите да гласуват, макар и формално, е много малък.

Очаква се вотът, или обществената консултация, да мине спокойно.