Мексиканският президент обеща справедливост за изчезналите студенти

Заподозрените в убийствата на изчезналите преди 6 седмици студенти направиха самопризнания

08.11.2014 | 09:57 Редактор:
Мексиканският президент обеща справедливост за изчезналите студенти
Мексиканският президент обеща справедливост за изчезналите студенти

Заподозрените в убийствата на изчезналите преди 6 седмици студенти в мексиканския град Игуала, щата Гереро, направиха самопризнания. Те признаха, че са убили над 40 от похитените студенти, като точният брой на жертвите все още се уточнява. Новината бе съобщена официално от главния прокурор на Мексико Хесус Мурильо Карам.

На 27 септември в гард Игуала десетки студенти излизат на протест. Възникват сблъсъци с полицията като шестима от демонстрантите са убити на мястo. 43-ма изчезват безследно. Разследването откри, че кметът на Игуала е изпратил срещу студентите групировката „Единни воини”, която се оказа отговорна за убийствата по особено жесток начин. Те са се опитали да изгорят човешките останки, за да прикрият следите от деянието си.

Градоначалникът в момента се укрива като продължава издирването и на шефа на полицията на Игуала Фелипе Флорес, изпълнил кметската заповед.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието се обърна към нацията с обещание за справедливост за виновните.

Властите обаче, продължават да са безсилни срещу организираната престъпност.

В последните години отвличанията се превърнаха в ежедневие в Мексико, а от 2007 г. насам, броят на убитите от различни групировки в страната надхвърля 100 хиляди.