fallback

ФБР отново свали най-популярния сайт за продажба на нелегални стоки Silk Road

07.11.2014 | 13:12 Автор: Ирина Георгиева

Мащабна операция на ФБР успя да свали за втори път най-популярния сайт за продажба на наркотици, оръжия и други нелегални стоки Silk Road. Арестуван е администраторът на сайта, който е обвинен в трафик на наркотици, пране на пари, хакерство и използване на фалшиви документи за самоличност. Анализатори коментират, че сайтът е генерирал общи продажби на на наркотици в размер на над 8 милиона долара всеки месец.

В акцията са участвали Европол и американския департамент по вътрешна сигурност. Експерти коментират, че чрез сайта са се продавали всякакви видове наркотици, а разплащанията са се извършвали посредством виртуалната валута Биткойн.

"Silk Road и всякакви други производни водят единствено към затвора. Тези, които искат да последват пътя на обвинените киберпрестъпници, трябва да разберат, че ние ще се връщаме колкото е необходимо, за да затваряме тези криминални онлайн пазари“, коментира прокурор от Манхатън.

От ФБР потвърждават, че в операцията попадат и други сайтове за нелегални стоки и разпространение на наркотици, които работят в "тъмния интернет". В Дъблин са арестувани двама души и са конфискувани близо 250 хил, долара. Под наблюдението на ФБР са и още два сайта.

Междувременно пипалата на хакерите все повече се разпростират. Американската търговска комапания Home Depot предупреждава, че в ръцете на кибер престъпници са попаднали 53 милиона електронни адреси на нейни клиенти. В средата на септември компанията съобщи, че в резултат на атака срещу системата за плащане, хакери получили информация за 56 млн. банкови карти. От компанията предупреждават своите клиенти, че могат да станат обект на измами.

 

fallback
Още от Свят
fallback